Rudy MOENAERT

Blogs

Latest Posts

J’en ai marre.
Open brief aan onze politici
5 Branding Lessons from The CrownNavigeren tussen Futurisme en RealismeMarvel Studios,
Straffe Keuzes in Tinseltown
Innovatie,
Verandering die Waarde Creëert
Vince, de romantiek van het falenHet Chagrijn van CharleroiKlantgerichtheid in tijden van SteampunkTIAS Master of Marketing is EPIC!
Dit zijn de 4 redenen
Het China MomentumHet Ontbindende Karakter
van de Rode Duivels
KabouterlandDe Ultieme Klantvraag
Alzheimer, Euthanasie en Ecosystemen
Van Customer Journey tot Strategische Planning in B2B – een MethodeNo Lovemarks for Uber8 Leiderschapslessen van Keizer AugustusDigital FluiditySloop de Regelneverij!Mag het positiever?Het Drama van Gosselies25 jaar TIAS Master of MarketingAuthenticiteit, een werkplunjeHet Kunstwerk 'U'Holalala... Een HolacratieSkiën in de Polders
Digitaal Innoveren in 10 Basisprincipes
De Kracht van VerbeeldingWinnen door BalansHet Parking SyndroomDe Leiderschapsallegorie in Butcher’s CrossingGood Vibrations (7 / 7)
Sterren op de Bedrijfsvloer
Good Vibrations (6 / 7)
Vernieuwing van het Innovatieproces
Good Vibrations (5 / 7)
Planet of the Apes
Good Vibrations (4 / 7)
De Moderne Arena
Good Vibrations (3 / 7)
Regionaal Erfgoed
Good Vibrations (2 / 7)
In de Routines schuilt de Ondergang
Good Vibrations (1 / 7)
Inspiratie door Disruption
De Kernprocessen van WaardecreatieWat houdt je wakker?Gladiatoren in de ArenaMarketing met BallenGestoord aan de topGame of ClonesGehoorzaamheid erodeert passieDe 6 Vragen inzake Duurzaam ConcurrentievoordeelDe bouwstenen van leiderschap
J’en ai marre.
Open brief aan onze politici
posted by Prof. dr. Rudy K. Moenaert on 16/04/2020

Op Pasen heb ik een essentiële verplaatsing gemaakt naar het woonzorgcentrum waar mijn vader verbleef. Hij is vandaag gestorven, één van de vele anonieme nummers in de dagelijkse coronatol. Ik zou het als een geluk bij een ongeluk kunnen beschouwen – mijn vader was al meer dan vier jaar vegetatief. Alzheimer werkt grondig. Het leven van mijn vader was al jaren voltooid, maar nu is er een sterfdatum.

Onlangs las ik dat de vrouw van Wouter Beke, de Vlaamse minister van Welzijn en Volksgezondheid, haar man verdedigde. Ik twijfel er niet aan dat hij een goed mens is. Onze samenleving betaalt Wouter Beke evenwel niet om een goed mens te zijn, wel om een goede minister te zijn, een ‘dienaar’ in de echte etymologische betekenis van het woord. Mag ik me zorgen maken? Ook mijn ma verblijft in dat rusthuis, gelegen in centraal West-Vlaanderen. In die brede zone wordt in geen enkel woonzorgcentrum getest op CoViD-19.

Read more

5 Branding Lessons from The Crown
posted by Prof. dr. Rudy K. Moenaert on 17/12/2019

Looking for a great television series during the holidays? My suggestion – enjoy your Xmas champagne with The Crown (Netflix)! That particular series, together with the fantasy of Game of Thrones (ignoring the last season) and the thrills of Casa de Papel (can’t wait for the next season), has given me the greatest delight on the flat screen recently. It also offers timeless lessons on branding:

1. The Monarchy brands, therefore it is. Politically speaking, a monarchy refers to a set of rules that organizes our society. A king or queen is the ceremonial head of state until he or she dies or abdicates. No headhunter is involved in appointing the successor. A simple birthright does the job. Sounds boring, right?

Read more

Navigeren tussen Futurisme en Realisme
posted by Prof. dr. Rudy K. Moenaert on 22/11/2019

Blake Morgan is een zelfverklaarde Customer Experience Futurist. In een recent artikel van haar hand in het prestigieuze Forbesmagazine lees ik dat 85 % van alle interacties met de klantdiensten tegen 2020 volledig AI-gedreven zullen zijn. Dit lijkt me fors. Ik klik de hyperlink aan, en kom terecht op een webpagina van IBM uit 2017. Die blog stelt onomwonden: “By 2020, experts project that more than 85% of all customer interactions will be handled without the need for a human agent.” De nieuwe hyperlink brengt mij bij de originele bron terecht, een online pdf’je voor een Gartner Meeting in 2011 (!), waarin ik lees: “Gartner Predicts. By 2020, customers will manage 85% of their relationship with the enterprise without interacting with a human.”

Read more

Marvel Studios,
Straffe Keuzes in Tinseltown
posted by Prof. dr. Rudy K. Moenaert on 30/10/2019

“De herinnering is het mooiste toevluchtsoord,” zo stelt Paolo Cognetti in het bejubelde De Acht Bergen.  Het is een scherpe observatie in een prachtig boek. Maar ik zou dit niet als een sterk advies voor het bedrijfsleven formuleren. Nostalgie is een menselijk talent, maar mijmerend genieten verschaft je organisatie geen winstgevende toekomst.

Dit manifesteert zich misschien het sterkst in het productbeleid van organisaties. Managers slagen er al te vaak niet in de uitpuilende, complexe productportfolio op te schonen. Er is immers altijd wel een klant die net dat ene product blijft nodig hebben. Klantgericht wordt dan klantgezwicht, een commerciële liefdadigheid gebaseerd op angstig klantbehoud. De behoudsgezindheid die B2B-markten zo kenmerkt, contamineert ingrijpend de waardeketen. Inkopers aanvaarden immers een Blue Ocean-innovatie pas ten volle wanneer die een risicovrije traditie is geworden.

Read more

Innovatie,
Verandering die Waarde Creëert
posted by Prof. dr. Rudy K. Moenaert on 19/10/2019

Anderhalve week geleden heb ik genoten van de musical 40 – 45. Deze verbluffende spektakelmusical ontroert en confronteert. Studio 100 herschrijft wat van een Vlaamse musical mag worden verwacht. Een sterk verhaal, goede vertolkingen en indrukwekkende technische vernieuwingen (o.m. reizende tribunes) bezorgen de toeschouwer een wowgevoel. Het marktsucces is navenant – 600.000 bezoekers!

600.0000? Thomas Cook haalde dat getal recent ook, op wereldwijde schaal. Het betrof het aantal gestrande reizigers als gevolg van hun bankroet. Op het necrofiele restant van de oudste reisorganisatie ter wereld, www.thomascookgroup.com, lees ik dat “The way we interact with our customers, in person and online, is the best opportunity we have to develop a relationship that can last a lifetime.” Nou, dat laatste is flink tegenvallen. Dit heet falen, cum laude.

Read more

Vince, de romantiek van het falen
posted by Prof. dr. Rudy K. Moenaert on 28/08/2019

De match Genk – Anderlecht (23 augustus 2019) bracht de dramatiek die voetbal zo mooi maakt. De nieuwe kwetsuur van Vincent Kompany, én de goal van Racing Genk, duwden het fiere Anderlecht dieper in een reeds desastreuze put. Dagelijks ontvang ik via Whatsapp grappen over les mauves, de ene grap al minder fijnzinnig dan de andere. En dat laatste zeg ik als supporter van Club Brugge.

Maar voetbalanalisten zijn het eens – er wordt tenminste weer gevoetbald in Anderlecht. Daar draagt de komst van Vince the Prince zeker toe bij. Opgegroeid in de Brusselse Noordwijk leert zijn levensverhaal dat the American Dream ook in België kan. Begaafd in denken, handelen, spreken en spelen is hij uitgegroeid tot één van de beste verdedigers ter wereld. Zijn MBA aan de gereputeerde Manchester Business School bewijst wat ieder TV-interview met hem toont – de man is topklasse.

Read more

Het Chagrijn van Charleroi
posted by Prof. dr. Rudy K. Moenaert on 25/05/2019

Astronomen zoeken de ruimte af naar zwarte gaten waaruit geen licht ontsnapt. Marketeers zoeken de wereld af naar organisaties waaruit geen glimlach ontsnapt. Brussels South, België’s tweede luchthaven,voldoet aan die laatste eis.

Mijn petekind studeert in Aberdeen en verkent de genoegens van Erasmus. Een prachtig excuus om the Granite City een bezoek te brengen. Een goede Ardbeg is immers altijd een reden om de Schotse regen te trotseren. Waarom zou ik twijfelen – het is slechts één uur vliegen vanaf Brussels South?

Brussels South is het label dat de luchthaven in Charleroi zich heeft toegedicht. ‘South’ suggereert de reiziger dat hij de Riviera van het luchttransport betreedt. Je verwacht een vrolijkheid die je niet met het grauwe Charleroi associeert. Nou, dit viel ferm tegen. De malaise was immers totaal. Ik was één van de 755 436 passagiers1 die in april 2019 door deze luchthaven passeerde, en de volledige customer journey was ronduit miserabel:

Read more

Klantgerichtheid in tijden van Steampunk
posted by Prof. dr. Rudy K. Moenaert on 20/02/2019

Klantgerichtheid? Ik zie het u al denken – we hebben daar toch ondertussen een rijk gevulde toolkit voor? De praktijk toont echter het tegengestelde, zoals Keith Patel op ontnuchterende wijze omschrijft: ‘We zijn opgelicht. In het beste geval hebben we ons vergist. We hebben ons vergist op de meest fundamentele aspecten. We hebben de fout gemaakt door te geloven dat de analyse het antwoord zou bieden. We waren fout door te denken dat we strategen waren. Fout in het geloof dat analytische denkkaders, methodes, modellen en formules ons tot strateeg zouden maken. De gelijkheid van labels zorgt ervoor dat we een tekenaar een architect noemen, een illustrator een ontwerper en een analist een strateeg.’

Read more

TIAS Master of Marketing is EPIC!
Dit zijn de 4 redenen
posted by Prof. dr. Rudy K. Moenaert on 4/10/2018

Tijdens het bezoek aan Qorikancha, de Zonnetempel in Cusco, vertelde de gids dat de Inca-bouwstijl drie principes hanteerde: simplicity, solidity, symmetry. Het zijn gezonde grondbeginselen. De Incagebouwen trotseerden immers met gemak de zware aardbevingen die de bouwwerken van de Conquistadores vernielden. 

Chip Heath (Stanford) en Dan Heath (Duke) zijn de moderne Inca-architecten van de  managementwetenschappen. Telkens opnieuw slagen ze erin om op wetenschappelijke wijze een tijdloze en elegante synthese te brengen van domeinen die wij gemakshalve omschrijven als ‘te omvangrijk om in te pakken’. In Made to Stick (2007) analyseren ze de kenmerken van impactvolle communicatie, in Switch (2010) ontdekt de lezer de hefbomen van succesvolle verandering, en in Decisive (2013) nemen ze de eigenschappen van goede beslissingen en nefaste vooringenomenheden onder de loep.

Read more

Het China Momentum
posted by Prof. dr. Rudy K. Moenaert on 6/06/2018

Op de vlucht naar Beijing, terwijl de aircon ongenadig de ademhaling teistert, laat ik het in-flight filmaanbod voor wat het is. Ik lees The One Hour China Book.Het geluid van de vliegtuigmotoren deemstert weg in het geslurp en gesnurk van mijn Aziatische reisgenoten. Maar de kracht van China meet je best niet af aan de etiquette.

“China is groot”, zo luidt de openingszin van het boek. De moderne grootte van China realiseer ik me pas echt op het 541 meter hoge observatiedek van het Ping An Finance Centre in Shenzhen. In 1980 was dit een rustige delta met 100.000 inwoners verspreid over een aantal vissersdorpen. Nu is het een twaalf miljoen inwoners tellende hoogtechnologische metropool, en de thuishaven van o.m. Ping An, Huawei, Tencent, Vanke en BYD. In een showroom op het gelijkvloers staat een bloedmooie electrische bolide van Nio. Verkoopprijs: 1.4 miljoen dollar.

Read more

Het Ontbindende Karakter
van de Rode Duivels
posted by Prof. dr. Rudy K. Moenaert on 10/03/2018

18 juni staat met stip genoteerd in mijn agenda. Die avond kijk ik met de familie hoe de Rode Duivels het WK in Rusland aftrappen tegen Panama. We willen Eden Hazard zien flitsen, Kevin De Bruyne de gemeten voorzetten zien afleveren, en juichen bij de onmogelijke reddingen van Thibaut Courtois. De Rode Duivels zijn onze helden, en Rusland wordt een Belgische speeltuin. Voetbal, the Beautiful Game, heeft inderdaad een verbindend karakter.

De voorbije week heb ik evenwel meerdere keren gehoopt dat de Rode Duivels zo snel mogelijk uit het tornooi verdwijnen, en ik gunde de Belgische Voetbalbond (KBVB) al even vaak het schaamrood op de wangen. België is opgeschrikt door de keuze van de KBVB voor rapper Damso als vertolker van het lied van de Rode Duivels. Voor diegenen die de heisa niet begrijpen, google gewoon even “Damso teksten”. Ik heb geen enkele behoefte om de basale en vrouwvernederende lyriek van deze ‘kunstenaar’ op te nemen.

Read more

Kabouterland
posted by Prof. dr. Rudy K. Moenaert on 23/01/2018

De kabouters van het Westerbos zijn radeloos. De hovaardige leider van de Noordervlakte heeft hun team stokken in de rollerskates gestoken. Op het allerlaatste moment heeft kabouter Botoksy de aanleg van een nieuwe arena voor hun rolhockeyteam verhinderd.

Het zag er zo mooi uit. De nieuwe arena moest de hockeytempel van het Westerbosteam worden. Eindelijk zou Kabouter Bartie, de aanvoerder van het Westerbos, zijn discipelen de arena kunnen bieden waar ze allemaal om vroegen. Kabouter Bartie is zelfs naar kabouternormen klein – 30 centimeter, zo schat ik – maar zijn ambities zijn torenhoog. “Als je droomt, droom dan groots”, luidt het mantra van zijn team.

Rolhockey is een knappe sport. De rollerskates stellen kabouters in staat op grote snelheid elkaar te bestoken met vlijmscherpe passes en onnavolgbare dribbels. Succesvolle spelers worden nationale helden, waarnaar jongeren opkijken. Voor hun opname in een reclame betalen bedrijven in Kabouterland grote bedragen.

Read more

De Ultieme Klantvraag
Alzheimer, Euthanasie en Ecosystemen
posted by Prof. dr. Rudy K. Moenaert on 12/01/2018

Mijn vader lijdt reeds meer dan 10 jaar aan Alzheimer. Het is een hondsbrutale ziekte die op de meest confronterende wijze de patiënt ontmenselijkt. Mijn vader verkeert reeds meerdere jaren in een puur vegetatieve staat en opent al jaren zijn ogen niet meer. Het voorbije jaar heeft hij het bed niet verlaten. Het rust- en verzorgingstehuis (RVT) is overgegaan tot de aanschaf van handspalken zodat hij zichzelf niet verder kan krabben.  Ze testen nu ook een nieuwe matras bij hem uit. Kijk eens aan - mijn vader (83) test nieuwe producten uit. Ik had het nooit gedacht.

Alzheimer is een totaalziekte, die de patiënt in een toestand brengt van voortschrijdende onbehulpzaamheid. De familie wordt bij ieder bezoek herinnerd aan het onstopbare verval. In marketing hebben we het vaak over de beleveniseconomie. Dan worden vlot de voorbeelden van Disney, Starbucks of KLM gebracht. Duizenden Alzheimerpatiënten brengen vele jaren door in een minder hedonistische vorm van de beleveniseconomie. Jaren geleden vertelde een geriater me dat hij en zijn collega’s “de problemen oplosten door ze te laten liggen.” Deze quote heb ik lang gehanteerd als metafoor voor ineffectief management.

Read more

Van Customer Journey tot Strategische Planning in B2B – een Methode
posted by Rudy Moenaert (TIAS) & Marcel Jonker (Fujifilm) on 23/09/2017

De customer journey heeft sinds vele jaren zijn weg gevonden naar de ijverige marketeer. Indien je wil weten hoe hard het gaat, geef op Pinterest gewoon “Customer Journey” in, en de bonte veelheid van voorbeelden verbluft je.

Het merendeel van deze voorbeelden betreffen evenwel  consumentengoederen en –diensten zoals reizen, verzekeringen, auto’s en hotelreserveringen. B2B-markten zijn, eufemistisch gesteld, toch enigszins complexer. Denk maar aan de levering van maatwerkadvies voor een belangrijke account, de uitbouw van een globale key account strategie voor een chemische onderneming, of het winnen van nieuwe klanten voor een advocatenkantoor. Zo wilde Fujifilm Europe in 2016 deze methode inzetten voor haar strategische planning. We hebben de methode aangepast - de volledige slidedeck met de methode is downloadbaar. Je kunt over dit slidedeck vrij beschikken (doen!) en als template gebruiken en aanpassen waar nodig. We hebben deze template reeds meerdere malen ingezet bij andere klanten en in de TIAS-leszalen, met zeer goed gevolg.

Read more

No Lovemarks for Uber
posted by Prof. dr. Rudy Moenaert on 15/06/2017

Two days ago, I attended a presentation on the UK branding of Uber: Be Anywhere, Effortlessly. In the set-up of the campaign architecture, Uber aims to be a brand that is trusted and even loved.  It immediately raises the question: can Uber become a true lovemark? I doubt it. We have come to glorify Silicon Valley and ignore its dark side, but Uber has insulted too many stakeholders to serve as a lovemark. Indeed, its "unpleasantness is now an assumed part of the brand" (The Guardian, June 8, 2017).

Unpleasantness? In marketing slang, Uber became big because its two-sided business model (customer and drivers) kills the friction of the traditional taxi UX (User Experience). However, Uber also has a knack for creating serious friction elsewhere. While rising demand and rising prices are symbiotic, customers have now experienced the downside of excessive surge pricing. The company uses advanced tricks of the behavioral economics playbook to push its drivers to the limit. Employees have raised considerable questions on sexual harassment. Lately, one of its top engineers was legally forced to stop working on a major development because he had stolen trade secrets from his former employer Alphabet.

Read more

8 Leiderschapslessen van Keizer Augustus
posted by Prof. dr. Rudy Moenaert on 23/03/2017

De ochtend van zaterdag 11 maart realiseerde ik me twee zaken. Primo, het is voor een eenvoudige Vlaming makkelijker te landen op Schiphol dan voor een Turks minister. Die dag lukte me probleemloos wat Mevlut Cavusoglu werd verboden. Secundo, en dit is de essentie van deze blog, het beste boek over leiderschap is een roman.

Op de vlucht van Panama City naar Amsterdam las ik het laatste deel van John Williams' Augustus. De auteur had me reeds eerder verbaasd met Stoner en Butcher's Crossing. Over dat laatste werk heb ik reeds eerder een column geschreven. Inzake taaleenvoud, -elegantie en -zuiverheid evenaren weinigen de woordenschat en zinsbouw van John Williams.

Read more

Digital Fluidity
posted by Prof. dr. Rudy Moenaert on 25/01/2017

No Line on the Horizon

Our world is in a state of constant disarray. Let's not blame it on Trump, Putin or Farage. It is the incessant influx of digital innovations that leaves us flabbergasted each time we view the technology section of The Financial Times.

The weekly flood of digital gimmicks makes us believe we are living in a gadget economy. Robert Gordon argues in The Rise and Fall of American Growth  that the multitude of innovations we are witnessing today do not measure up against the breakthrough innovations of the past. That discussion misses the point entirely, however. It is irrelevant how contemporary innovations such as Oculus Rift and Amazon Echo stack up against the discovery of antibiotics, CT-scanning and the steam engine. For these are riveting times, where industries are disrupted as never before.

Read more

Sloop de Regelneverij!
posted by Prof. dr. Rudy Moenaert on 10/01/2017

In le plat pays qui est le mien, waar de vele kerktorens TomTom overbodig maken, word ik op een kaarsrechte weg geacht de maximum snelheid van 70 te respecteren. Waarom niet 80, dat was toch ook prachtig? Ik denk dat de overheid haar bevolking niet vertrouwt 80 te willen aanhouden. Het wantrouwen heerst immers in onze samenleving, gevoed door sociale onrust, politieke turbulentie, digitale fluïditeit en ideologische terreur.

Read more

Mag het positiever?
posted by Prof. dr. Rudy Moenaert on 6/12/2016

Naast Green Onions van Booker T. & The MG's heb ik heel recent een nog efficiëntere manier gevonden om de werkdag positief te starten. Na een kwarteeuw heb ik het abonnement gestopt op mijn huiskrant. In de beste traditie van de-marketing heeft niemand me gecontacteerd om te vragen waarom ik mijn abonnement heb opgezegd.

Read more

Het Drama van Gosselies
posted by Prof. dr. Rudy Moenaert on 6/09/2016

Als Vlaming lach ik wel eens met de wijze waarop de Parti Socialiste Franstalig België ondergraaft door het te willen helpen. Zo lanceerden ze de voorbije week een voorstel voor een vierdaagse werkweek met loonbehoud. Sommigen noemen dit visionair. Ik behoud mijn achterdocht tot een gedegen, wetenschappelijke arbeidseconomische analyse een scherpere duiding brengt inzake het waarheidsgehalte van deze electorale oefening.

Read more

25 jaar TIAS Master of Marketing
posted by Prof. dr. Rudy Moenaert is Academic Director van het TIAS Executive Master of Marketing programma. De eerstvolgende infosessie is op 6 september (Tilburg). on 4/07/2016

Eind juni studeerde leergang 25 van de TIAS Executive Master of Marketing af. Ik vond het geweldig om een gedeelte van hun persoonlijke ontdekkingsreis in de marketingwereld te hebben kunnen faciliteren én meemaken. In dit opzicht is de TIAS Master of Marketingopleiding niet enkel een geschenk dat ze zichzelf hebben gegeven, het is eveneens een geschenk dat ze TIAS hebben gegund. Het ogenblik dat een dame een prachtig werkstuk schrijft, en 9.5 haalt op haar thesis, zijn momenten waarvan de Academic Director dankbaar is ze te mogen meemaken.

Read more

Authenticiteit, een werkplunje
posted by Moenaert R. & Robben H. Uit: "Marketing met Ballen", Adfo Books, 2016 on 20/12/2015

Authenticiteit betekent dat we trouw zijn aan onszelf. We zijn niet gebouwd om 24/7 een acteursrol op ons te nemen. Eddy Redmayne won de Oscar in 2015 voor zijn fantastische vertolking van Stephen Hawking, het door ALS gekwelde wetenschappelijke genie. Julianne Moore kreeg de Oscar voor haar vertolking van een jonge alzheimerpatiënte. Maar dat zijn beide vertolkingen waar zeer getalenteerde acteurs zich maanden op voorbereidden. Verscheidene opnames zijn vereist om de juiste emotie op het juiste moment vast te leggen. Wie zijn Eddy Redmayne en Julianne Moore echt? Kijk naar de Oscaruitreiking en hun reacties. Dat geeft ons echt inzicht in hun persoonlijkheid.

Read more

Het Kunstwerk 'U'
posted by Prof. dr. Rudy K. Moenaert on 20/12/2015

"Waarom maak je dit plan?", vroegen we Maarten in de zomer van 2014. Maarten was een succesvolle ondernemer en had net zijn start-up verkocht aan een Franse groep. We genoten van een goed glas wijn en keuvelden over het marketingplan dat hij wou opstellen. Bij de overname was hij als marketingdirecteur aangesteld in de nieuwe organisatie.

"Ik wil met dit plan onze onderneming sterker positioneren in de markt. We hebben een zeer innovatieve dienstenportefeuille. Alleen, de klant is hiervan onvoldoende op de hoogte." Dat leek ons een fair antwoord. Het is een antwoord dat we vaak horen.

Read more

Holalala... Een Holacratie
posted by Prof. dr. Rudy K. Moenaert on 30/11/2015

Onderzoek toont aan dat bepaalde werkaanpakken (aanmoedigingsmaatregelen, participatie, training, flexibele werktijden, et cetera) bijdragen tot het succes van de onderneming. De vraag blijft natuurlijk hoeveel onzin je hieraan kunt wijden...

Salim Ismail omschrijft de huidige tijden als volgt in zijn bestseller Exponential Organizations: "Nu de asteroïde van de digitale informatie ons heeft geraakt, is de globale economie voor eeuwig veranderd. Het tijdperk van traditionele, hiërarchische marktdominantie door dinosauriërs loopt ten einde. De wereld hoort nu toe aan slimmere, kleinere en snellere bedrijven. Dit is zeker het geval voor IT-ondernemingen, maar het zal snel ook zo zijn in traditionelere industrietakken." In de epiloog heeft hij het schaamteloos over een nieuwe Cambrische explosie.

Read more

Skiën in de Polders
Digitaal Innoveren in 10 Basisprincipes
posted by Prof. dr. Rudy K. Moenaert on 23/09/2015

Hinkt de wetenschap de realiteit eens te meer achterna? Of openbaart het gedachtengoed inzake disruptie zich aan de enthousiaste volgelingen als betrof het een religie, en loopt de overtuiging voor op de feiten? De termen business disruption en digital disruption scoren immers verrassend laag op de citation website scholar.google.com.

No worries - disruptie is een nieuwe verpakking voor een bekend concept. Het staat onder de noemers radicale innovatie, creative destruction en turnaround reeds decennia op de wetenschappelijke agenda. Zo begon ik mijn onderzoekscarrière 31 jaar geleden op een wetenschapsproject met de sobere titel "The turnaround of companies with an ageing technology. Waarom heette dit niet "Winnen met Disruptie."?

Het voorbije weekend (19 september 2015) besteedde De Tijd veel aandacht aan de digitale omwenteling, en de betekenis van Silicon Valley voor eenieder. Als innovatiewetenschapper en -adviseur kan ik niet anders dan dit door een dito lens te beschouwen. Wetenschap, ervaring en gezond verstand brengen mij bij de 10 basisprincipes.

Read more

De Kracht van Verbeelding
posted by Prof. dr. Rudy K. Moenaert on 19/08/2015

Verbeelding = het creatief oplossen van moeilijke problemen
De nieuwsgierigheid die de vroege ontdekkingsreizigers kenmerkte plaatste hen telkenmale voor een levensgroot praktisch probleem: waar zijn wij nu? De GPS bestond nog niet en aan kaarten had je weinig zonder concrete herkenningspunten.

Read more

Winnen door Balans
posted by Prof. dr. Rudy K. Moenaert on 22/06/2015

Balans = het behartigen van de belangen van alle stakeholders

Luc Vansteenkiste is een geadeld en gelouterd man. De  oud-voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) en voormalige Manager van het Jaar kwam evenwel in een maalstroom terecht toen hij beschuldigd werd van handel met voorkennis. Als onafhankelijk bestuurder bij het infernale Fortis werd hij door het Belgische gerecht verdacht een andere holding (Bois Sauvage) te hebben getipt over de imminente toxiciteit van Fortisaandelen. 

Read more

Het Parking Syndroom
posted by Prof. dr. Rudy K. Moenaert on 09/05/2015

"We zijn mooi op tijd," mijmert Esther wanneer ze de Antwerpse parking binnenrijden. Esther is een gerespecteerd hoogleraar bestuurskunde. Aan het stuur zit Gerard, de decaan van haar business school. In Antwerpen zullen ze de trein naar Brussel nemen voor een belangrijke Europese onderzoeksvergadering.
Het is nog vroeg in de ochtend. Zo vroeg zelfs dat de parking helemaal leeg is.  Gezwind parkeert Gerard de wagen.
"Wat is er?" vraagt Esther, als ze merkt dat Gerard twijfelt. 
"Mmmh. Deze parkeerplaats ligt wel echt dicht bij de inrit. De kans is groot dat in de loop van de dag een andere wagen tegen de mijne aanrijdt."
Jan schakelt de wagen in achteruit, en zoekt een nieuwe parkeerplaats op. Die voldoet evenmin voor Gerard. Deze plaats is immers te nauw en hij vreest dat een andere chauffeur de deur van zijn wagen tegen die van Gerard zal klappen. Na nog drie plaatsen te hebben verkend, in een nog steeds volledig lege parking, vindt Gerard uiteindelijk de ideale plaats.
Wanneer Gerard en Esther het perron van Antwerpen Centraal opwandelen, zijn ze net op tijd om de trein te zien vertrekken. 

Read more

De Leiderschapsallegorie in Butcher’s Crossing
posted by Prof. dr. Rudy K. Moenaert on 11/03/2015

"Musk of Jobs, wie is meer opmerkelijk?", luidde een recente vraag in IT Time, een magazine in Guanghzou (China). Musk won de poll. In een land waar tot heel recent het communisme iedereen gelijkborstelde, respecteren de nakomelingen van de Grote Culturele Revolutie van het Proletariaat de Amerikaanse vernieuwers als betroffen het halfgoden.

Read more

Good Vibrations (7 / 7)
Sterren op de Bedrijfsvloer
posted by Prof. dr. Rudy K. Moenaert on 11/12/2014

'Hebben ze nou allemaal Simon Sinek bekeken?", zo mijmerde ik na anderhalve dag in Californië. Veel presentaties startten inderdaad met waar ze als onderneming in geloofden en waarom ze deden wat ze deden. Het sloot naadloos aan bij de TED-presentatie van Sinek.1  Een paar voorbeelden: 

Palantir: 'Building the technology to solve the world's problems'
Scripps: 'The doctor of the future will be oneself'
23andMe: 'We were frustrated about the pace of science'
PayPal:'We try to take the friction out of the payment system'
Singularity University: 'Change a billion people's life in 10 years time'

Read more

Good Vibrations (6 / 7)
Vernieuwing van het Innovatieproces
posted by Prof. dr. Rudy K. Moenaert on 9/12/2014

Een bordje aan één van de vijftig gebouwen op de Google-campus kondigde een presentatie aan: 'All for fast, fast for all".  Google CEO Larry Page is de moderne d'Artagnan van het internet. De bestaande spelregels worden brutaal neergesabeld. De presentator was duidelijk :

"Larry Page kills incrementalism"

Optimisten beschouwen innovatie als het hoogste goed in bedrijfsvoering. Wie ben ik om hun enthousiasme aan banden te leggen? Peter Drucker stelde reeds dat marketing en innovatie de enige processen zijn die er toe doen in de onderneming. Laat dit nu net de disciplines zijn waarover ik onderzoek voer, onderwijs verzorg, en advies verleen.

Read more

Good Vibrations (5 / 7)
Planet of the Apes
posted by Prof. dr. Rudy K. Moenaert on 1/12/2014
Bij strategiebesprekingen valt ons telkenmale op hoe inept de meeste bestuurders en managers zijn in de digitale leefruimte. Ze vinden Facebook iets voor kinderen, LinkedIn hebben ze niet nodig want ze hebben reeds een goedbetaalde job, en Twitter is voor narcisten. Een cynicus zal stellen dat Twitter vooral een vehikel is dat Twitterafficionadi hanteren om te onderstrepen dat Twitter belangrijk is. De zelfbevlekking in het wereldje van sociale media is nu eenmaal bijzonder groot. Maar aangeven dat Twitter en andere sociale media geen nut hebben, is al te geringschattend.

Read more

Good Vibrations (4 / 7)
De Moderne Arena
posted by Prof. dr. Rudy K. Moenaert on 1/12/2014
Markten zijn, zoals Wharton-hoogleraar Rita Gunther McGrath terecht opmerkt, getransformeerd in arena’s (zie mijn eerdere blog). In economische termen spreken we van ecosystemen. Deze term is ontleend aan de biologische wetenschappen. Een voorbeeld. Toen wolven na zeventig jaar opnieuw in Yellowstone werden geïntroduceerd, veranderden ze het gedrag en de samenstelling van de fauna. De herten schuwden de plaatsen waar ze een makkelijke prooi waren, zoals valleien en ravijnen. De vegetatie kwam terug – in sommige plaatsen groeiden de bomen tot vijfmaal hoger dan voorheen! De bevers vonden Yellowstone opnieuw een aantrekkelijke habitat. De groeiende vegetatie verstevigde de oevers, waardoor de rivieren minder meanderden. De wolven maakten jacht op coyotes, waardoor muizen en konijnen in aantal toenamen. Dit creëerde een ravissant menu voor roofvogels.

Read more

Good Vibrations (3 / 7)
Regionaal Erfgoed
posted by Prof. dr. Rudy K. Moenaert on 27/11/2014
Begin November 2014 kunnen we clippen in het grote plakboek 'Arm België'. De vakbondsbetoging lokte 120.000 deelnemers naar Brussel. De spoorlijnen ontwikkelden daartoe een nieuwe waardepropositie. De trouwe pendelaar betaalde 100 % procent voor de treinrit naar Brussel, de eenmalige gebruiker die de staking wilde bijwonen hoefde slechts de helft van dit bedrag op te hoesten. Customer Intimacy bij de NMBS, het blijft een knotsgekke combinatie.

Read more

Good Vibrations (2 / 7)
In de Routines schuilt de Ondergang
posted by Prof. dr. Rudy K. Moenaert on 21/11/2014
De Axis of Awesome, een Australische comedy rock band, illustreert in de Four Chord Song dat veel succesvolle popsongs op slechts 4 basisakkoorden zijn gebaseerd. Hilarisch filmpje! Angus Young, één van de rijkste Nederlanders, maar vooral gekend als gitarist van AC/DC, lijkt dit te bevestigen.

Read more

Good Vibrations (1 / 7)
Inspiratie door Disruption
posted by Prof. dr. Rudy K. Moenaert on 19/11/2014
IAS-alumnus Dorkas Koenen, de marketingdirecteur van Essent,  gaf me groot gelijk. "De Disruption Tour verschaft je een decenniumperspectief". Een decenniumperspectief...  In het vlakke West-Vlaanderen verkrijg ik dat op de mountainbike.  Passendale, 12 kilometer verderop langs heerlijke aardewegen, herinnert me aan grimmige gebeurtenissen van zelfs 100 jaar geleden.

Het thema 'disruption' is bijzonder acteel,  ook in de wereld van het universitaire onderwijs. Onderwijsvernieuwing, is dat niet een contradictio in terminis? Bezoek in Salamanca de aula antigua, en je stapt in dit eeuwenoude auditorium moeiteloos honderden jaren terug in de tijd. De hedendaagse auditoria zijn moderner aangekleed, maar dezelfde basisprocessen gelden nog altijd. Dit kan in de nabije toekomst abruupt veranderen. MOOC is het modewoord van de dag. Het internet maakt Massive Open Online Courses mogelijk. De continue prijsstijgingen in het onderwijs en de noodzaak aan levenslang leren versterken deze trend. Technologische substitutie beperkt zich niet langer tot routineuze productiejobs, maar kerft zich steeds meer een weg in de white collar omgeving.

Read more

De Kernprocessen van Waardecreatie
posted by Prof. dr. Rudy K. Moenaert on 28/10/2014
De voorbije winter heb ik genoten van het Oranje schaatsteam. Nederland veroverde schaatsmedaille na schaatsmedaille op de Olympische Winterspelen in Sochi. Het deerde me niet dat de mythische Elfstedentocht voor de elfendertigste keer op rij niet doorging. Acht gouden medailles, zeven zilveren en negen bronzen, daar kun je een Duvel op heffen.

Er werd nochtans geen  toverdrank geschonken in het Heineken House. Wat verklaart dan het succes van de Nederlandse schaatsploeg? De natuurlijke passie van Nederlanders voor de schaatssport droeg er zeker toe bij. Maar minstens even belangrijk was de indrukwekkende schaatsinfrastructuur die Nederland de voorbije jaren heeft gebouwd. Je vraagt je af of er in dat kleine land nog open leefruimtes beschikbaar zijn naast de meer dan 20 schaatsbanen en de bijhorende parkings voor schaatsers, supporters en 10.000 schaatstrainers.

Read more

Wat houdt je wakker?
posted by Prof. dr. Rudy K. Moenaert on 21/10/2014
"Van hier tot daar is één mijl". De simpele vaststelling was onthutsend, ook voor deelnemers aan de Disruption Tour die gewoon waren aan grotere ruimten dan een universiteitsauditorium. Toen de ware omvang van de Tesla fabriekshal tot me doordrong, besefte ik dat dit de voormalige NUMMI-vestiging was. Deze joint venture van GM en Toyota werd door de beleidsmensen van GM in een recent verleden nog de hemel in geprezen als dé manier om lean manufacturing onder de knie te krijgen. Tegelijkertijd bood het Toyota de mogelijkheid om vastere voet op Amerikaanse bodem te verwerven. Zouden de gedetailleerde analyses van GM en Toyota van 20 jaar geleden vermelden dat deze gebouwen nu Tesla huisvesten? Does a bear shit in the woods? Is een stoffige Ampera of de ronduit lelijke Prius ook maar enigszins een concurrent voor de bloedmooie Tesla?

Read more

Gladiatoren in de Arena
posted by Prof. dr. Rudy K. Moenaert on 25/09/2014
"Kun je een paar concurrenten van Parker vermelden?", zo vraag ik de deelnemers in de TIAS-leszaal. De beamer showt de zaal een Parkerpen.

De suggesties komen in een snel tempo. Montblanc, Waterman, Lamy, Sheaffer, Monteverde. En binnen de 20 seconden merkt iemand op: Bic. Deze laatste suggestie wordt altijd aangedragen door een Nederlander. De zuinigheid kadert de luxe.  

"Wie zou je nog allemaal als concurrent kunnen beschouwen? Denk eens ruimer!"

De alternatieven worden opnieuw razendsnel gevonden. Een PC, een iPad, een tablet of een fablet. 

"Wie van jullie heeft, hier of thuis, een pen in het genre van Parker of Montblanc? "

Twintig handen gaan de hoogte in.

"Wie heeft die pen zelf gekocht?"

Vier handen blijven in de hoogte. 

Read more

Marketing met Ballen
posted by Prof. dr. Rudy K. Moenaert on 22/09/2014
"Dat was het. Nog vragen?".  Jan, de directeur Operations, had net een update gegeven inzake de vooruitgang van zijn team om de internationale supply chain efficiënter te laten functioneren.

Er waren geen vragen. Na de aankondiging van de nieuwe acquisitie in Frankrijk door de CEO, en het daaropvolgende cijferlabyrinth van de CFO (Chief Financial Officer), was iedereen overtuigd dat logistiek inderdaad een moeilijk vak was waar ze zelf niet het fijne van konden begrijpen.

"Goed. Dan geef ik nu het woord aan Pieter", besloot de CEO.

Read more

Gestoord aan de top
posted by Prof. dr. Rudy K. Moenaert on 06/03/2014
Bent u één van de velen die heeft genoten van The Wolf of Wall Street?  2014 kondigt zich aan als een grand cru jaar in het cinefiele landschap. American Hustle, 12 years a slave, Nebraska... Zelden zo'n opwindende start van een filmjaar meegemaakt.  Het is vooral The Wolf die mij enorm bijblijft. Toegegeven, nimmer heb ik een publiek stiller een filmzaal weten verlaten dan bij 12 years - nog ingetogener dan na Schindler's List. Het is vooral het bedrijfsvak dat maakt dat ik The Wolf of Wall Street  een indrukwekkende film vind.

De film verheerlijkt niet de inhaligheid van een verdorven geest zoals sommige ernstige zielen verkondigen. Kamagurka merkte ooit op: "Iedereen vraagt zich af of we te ver gaan met de humor. Niemand vraagt zich af of we te ver gaan met de ernst." Ik vind politieke correctheid een slechte karaktertrek. En dus betreed ik een zaal met Amerikaanse studenten altijd met zeer grote achterdocht.

Read more

Game of Clones
posted by Prof. dr. Rudy K. Moenaert on 27/02/2014
Onlangs zag ik de teaser voor het vierde seizoen van Game of Thrones . Dit is zonder meer één van de meest verslavende TV-series die ik ooit heb gezien. Deze serie, net als Deadwood, The WireBattlestar Galactica en nu ook True Detective, contrasteert scherp met de vele labbekakkerige talkshows en leeghoofdige realityprogramma's. Nonsens als Komen Eten kan ik maar savoureren als ik, mentaal gesloopt na drie dagen executive teaching in Nederland, terug thuis ben. Maar ook dan kan ik dergelijk vlak programma op de Samsung flatscreen pas doorstaan met een Ardbeg whisky.

Het gebrek aan differentiatie in de media werd onlangs op sublieme wijze pijnlijk samengevat in een clip van talkshow host Conan O'Brien, toen hij genadeloos identieke uitspraken op verschillende netwerken compileerde.   Maar haal de merknaam weg van het interieur van de wagen, de voorgevel van het bankgebouw, de deur van de koelkast, de inkom van het hotel, het curriculum van de business school...  Zult u in staat zijn feilloos het merk aan te geven? 

Hoe meer we praten over merken, hoe sterker de vervlakking.  Hoe komt dit? Het is een Game of Clones geworden.   De volgende factoren dragen daar in belangrijke mate toe bij.

Read more

Gehoorzaamheid erodeert passie
posted by Prof. dr. Rudy K. Moenaert on 24/02/2014
"Hoe bedoel je: die treinrit is te duur?"
Mike had net de drukte van de Haagse bistro verlaten om de telefoon met Laura te beantwoorden. Laura was administratief medewerkster bij de onderneming waar Mike vertegenwoordiger was.

"Nee, Mike. Een standaard ticket kost € 50, een business ticket kost €130. We moeten besparen, zo heeft de CEO gezegd.  Op alle niveau's, en dat betekent ook het jouwe"
Het tikte onaangenaam hard aan bij Mike. De voorbije anderhalve maand had hij 60 uur per week geklokt om de klanten enthousiast te maken voor de nieuwe software. Het business ticket was geen luxe; het betekende gewoon een rustige treinrit, waardoor hij op de iPad verder aan de offerte voor de Londense klant kon werken.

Read more

De 6 Vragen inzake Duurzaam Concurrentievoordeel
posted by Prof. dr. Rudy K. Moenaert on 28/01/2014
Het boek The End of Competitive Advantage sierde heel wat 'Best Book' lijstjes in 2013. De auteur, Rita Gunther McGrath, heeft een indrukwekkende staat van dienst. Hoogleraar aan de befaamde Columbia Business School (New York), auteur van talloze artikelen in  wetenschappelijke toptijdschriften, en mede-auteur van het uitstekende MarketBusters.  Ze hanteert in The End of Competitive Advantage de beproefde methode die Peters en Waterman, Collins & Porras, en Collins eerder hanteerden: zoeken naar uitermate succesvolle ondernemingen en hiervan de kenmerken analyseren en becommentariëren in turbo-taal. Peters en Waterman definieerden dergelijke ondernemingen als 'excellent',  Collins en Porras als 'visionair', Collins als 'goed-tot-groots', en McGrath omschrijft ze eenvoudig als 'uitschieters' (growth outliers). 

Read more

De bouwstenen van leiderschap
posted by Prof. dr. Rudy K. Moenaert on 14/01/2014
130 000 000 zoekresultaten, in 0.29 seconden. Google verbaast me nog dagelijks.

Maken deze resultaten me veel wijzer inzake het woord dat ik opzocht - 'Leadership'? Ik betwijfel het.  De voorbije decennia is ontzettend veel gepubliceerd op dit terrein. Te pas en te onpas valt het leiderschapsbegrip in discussies. Zelfs voetbaltrainers reduceren een foutgelopen match tot 'een symptoom van falend leiderschap'. Leiderschap is een containerbegrip geworden, een slechte eenheidsmunt in de managementbibliotheek.

Read more